seminaris
El nostre proper seminari: Congestió turística i insularitat a la UE: reptes i solucions compartits.
La Càtedra de la Insularitat UIB-GOIB organitza aquest seminari amb l‘objectiu de fomentar el debat i l’intercanvi d’experiències entre territoris insulars europeus afectats per la congestió turística. El programa provisional preveu la participació d’investigadors, representants institucionals i professionals del sector turístic de regions com les Illes Balears, Canàries, Sardenya, Santorini i les illes de Finlàndia; i comptarà amb 7 ponències i una taula rodona.
Les ponències i la taula rodona abordaran qüestions com la capacitat de càrrega, els impactes territorials i ambientals del turisme, la digitalització i la governança local davant els reptes de la insularitat.

El nostre proper cicle de seminaris web, “Autonomies Insulars Comparades”:
- 14 d’abril a les 17:30h: «Faroese Autonomy in the crystal ball: the growing gap between Faroese political culture and Danism legalism» (L’autonomia feroesa a la bola de cristall: la creixent bretxa entre la cultura política feroesa i el legalisme danès), a càrrec de Rógvi Olavson (Universitat de les Illes Fèroe). En aquesta ponència es presentarà la història de l’autonomia de les Illes Fèroe, analitzant el seu model d’autonomia i els reptes que afronten com a territori insular autogovernat. Inscripcions fins el 12 d’abril.
- 5 de maig a les 17:30h: «Azores: the role of cultural identity in shaping regional political autonomy» (Açores: el paper de la identitat cultural en la configuració de l’autonomia política regional), a càrrec de Pilar Sousa Lima Damiao Medeiros (Universitat de les Açores). Aquesta sessió explorarà el règim autonòmic de les Açores, des d’un punt de vista polític i sociocultural. Inscripcions fins el 3 de maig.
- 19 de maig a les 17:30h: «Aland Islands: a self-governing region in Finland with an own parliament and government» (Illes Åland: una regió autònoma de Finlàndia amb el seu propi parlament i govern), a càrrec d’Ulf Wikström (Universitat de Ciències Aplicades d’Åland). S’analitzarà el cas de les Illes Åland, posant èmfasi en la seva condició d’illa desmilitaritzada, les seves competències legislatives i l’impacte del seu règim autonòmic. Inscripcions fins el 17 de maig.
- 26 de maig a les 17:30h: «The constitutional principle of insularity and the special autonomy of Sardinia» (El principi constitucional de la insularitat i l’autonomia especial de Sardenya), a càrrec de Gianmario Demuro (Universitat de Cagliari). Es tractarà l’evolució històrica i la configuració institucional de l’autonomia sarda, així com la seva relació amb el govern central italià i el concepte d’insularitat en el desenvolupament històric de la seva autonomia. Inscripcions fins el 24 de maig.